مخترع ساز گیتار

آیا میدانستید یک ایرانی مخترع ساز گیتار بوده ؟

در بسیاری ازتاریخچه ها نوشته شده، زریاب موسیقیدان ایرانی وشاگرد اسحاق موصلی (۲۳۵-۱۵۰ه-ق) را مخترع گیتار دانسته اند.

وجود زریاب به عنوان موسیقی دانی برجسته و یکی از شخصیتهای تأثیرگذار برموسیقی فلامنکوانکارناپذیراست.

او که دردوران زمامداری عبدالرحمن دوم (۲۳۸-۲۰۷ه-ق)، یک مدرسه موسیقی درشهرکوردوبا تأسیس کرد، ازعاملان انتقال و تأثیرموسیقی ایرانی وعربی بر موسیقی محلی اسپانیا محسوب می شود.

 

 

زریاب مخترع گیتار

بله همانطور که گفتیم زریاب نام یکی از موسیقیدانان بزرگ ایرانی است که در زمان حکومت عباسیان ظهور کرد . وی همدوره ابراهیم موصلی و فرزندش اسحق از بزرگترین مو سیقیدانان دربارعباسیان بود.ابراهیم موصلی فرزند ماهان فرزند بهمن فرزند پشنگ که همگی از کشاورزان ارجان شیراز بودند در کوفه بدنیا آمد.

وی موسیقی را نزد یک زرتشتی به نام جانویه که در شهر ری زندگی میکرد فرا گرفت و در همین شهر بود که با دختری به نام شاهک رازی وصلت کرد که حاصل فرزندی بو به نام اسحق . میگویند گوش موسیقی ابراهیم چنان قوی و حساس بود که اگر در میان سی نوازنده کوک یکی از آنها نا برابر بود وی آن را بخوبی در میافت. اما ابولفرج اصفهانی نویسنده کتاب اغانیفرزند وی اسحق موصلی را به دریا و موسیقیدانان دیگر به نهر و جوی آب تشبیه کرده است . وی همچون پدر از مقربان دربار هارون الرشید بود و نزد مامون نیز صاحب منزلتی رفیع بود . معتصم خلیقه درباره وی گفته است: ” هرگاه که اسحاق آواز میخواند به نظرم چنین می آید که کشور من وسیعتر میشود” از افتخارات اسحاق تربیت شاگردی چون زریاب است.

 

زریاب (اواخر قرن هشتم میلادی ) موسیقی این منطقه را به شمال آفریقا و اسپانیا برد و در آنجا رواج داد. اسپانیائیها وی را مخترع گیتار می دانند . وی سیم پیچی بر عود افزود و می گویند که ده هزار آواز را باآهنگشان از بر داشت. وی تا آخر عمر در کوردوبا از شهرهای اسپانیا میزیست و در آنجایک مدرسه موسیقی بنا نهاد و تاثیر بسزایی در موسیقی اندلس داشت ابن خلدون عالم فلسفه تاریخ و مورخ مغربی در باره این شاعر ، خواننده و نوازنده بزرگ چنین می گوید:” موصلیان (ابراهیم و اسحق موصلی ) غلامی داشتند که نام او زریاب بود او فن مو سیقی را از آنان فراگرفته و در آن مهارت یافته بود . از این رو موصلیان به وی رشک بردند و اورابه مغرب گسیل داشتند.

زریاب به درگاه حکم بن هشام بن عبد الرحمن داخل امیر اندلس رسید . و او در گرامی داشتن زریاب مبالغه کرد و به دیدار او شتافت و به وی جایزه های عالی بخشید و اقطاعها مقرریه برای اوتعیین کرد ، و وی را به بارگاه دولت و در میان ندیمان خویش به پایگاهی بلند رسانید . از این رو در اندلس هنر موسیقی به سبب زریاب پیشرفت شایان کرد و پس از وی تا روزگار ملوک طوایف یادگارها و آثار او همچنان باقی و متداول بودو از نسلی به نسل دیگر منتقل میشد . چنانکه در اشپیلیه (اسپانیا) نمونه های هنری وی بدانسان توسعه یافت که همچون دریایی بیکران بود و پس از زایل شدن رونق و شکوهش آن شهر یادگارهای هنری زریاب از آنجا به کشورهای ساحلی افریقیه و مغرب منتقل شد و در شهر های آن سرزمین تقسیم گردید . و با آنکه عمران و تمدن افریقیه به قهقرا بازگشته و دولتهایشان رو به نقصان می روند هنوز هم بقایای هنری زریاب در آن سرزمین یافت میشود.

 

– پورتال آسمونی Asemooni.com

Check Also

استاد پرویز مشکاتیان

پرویز مشکاتیان (۲۴ اردیبهشت ۱۳۳۴ در نیشابور – ۳۰ شهریور ۱۳۸۸ در تهران) آهنگساز، موسیقی‌دان، …